Hareketli aparey uygulamaları

HAREKETLİ APAREY UYGULAMALARI

Hasta tarafından kolaylıkla takıp çıkarılabilen ortodontik aygıtlar, hareketli ortodontik apareyler olarak adlandırılır.

Hangi amaçlarla uygulanır?

Özellikle karışık dişlenme döneminde üst çene arkını genişletmek ve dişlere yer açmak amacıyla (Vidalı apareyler)

Süt dişlerinin erken kaybedilmesi durumunda yer kaybını önlemek amacıyla (Yer tutucular)

Ufak çapraşıklıkların düzeltilmesinde (Zemberekli apareyler)

Ortodontik tedavi sonrası dişlerin konumlarının korunması amacıyla (Pekiştirme apareyleri)

Parmak emme, kalem ısırma, yanlış yutkunma alışkanlıklarını engellemek amacıyla (dil önleyici apareyler)

Nasıl uygulanır?

Ortodontik apareyler kişiye özel olarak laboratuvarda hazırlanır. Bu nedenle ilk seansınızda aparey uygulanacak çeneden ölçü alınmalıdır. Aparey türüne ve amacına göre ortodontistiniz size apareyiniz kullanım şekli ve süresini anlatacaktır.

Avantaj ve dezavantajları

Takıp çıkarılabilir olması ağız hijyeninin korunmasında büyük avantaj sağlamaktadır

Koruyucu ve engelleyici ortodontik aygıtlardır. İleride yaşanacak daha büyük ortodontik problemlerin önüne geçmek için uygulanır.

Yemek yeme sırasında çıkarılacağı için kullanımı konforludur. Apareyler kullanılmadığı zamanlarda aparey kutusunda kuru olarak muhafaza edilmelidir.

En büyük dezavantajı, tedavi başarısının aparey kullanımı ile direkt ilişkili olmasıdır. Kooperasyon gösteremeyen, kullanım koşullarına uymayan hastalarda sonuç alınamaz.

Apareyin kullanılmaya başlandığı ilk günlerde tükürük akışında artma ve sürekli yutkunma isteği, konuşmada zorluk, pelteklik gibi durumlarla karşılaşılabilir. Oldukça normal olmakla birlikte geçici bir durumdur.

Apareylerin temizliği nasıl yapılır?

Apareyler gün içinde uzun süre ağız içinde bulunurlar. Yemek yerken çıkarılıyor olsa da temizliği ağız hijyenimizle doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle her diş fırçalamadan sonra aparey temizlenmiş olarak ağza yerleştirilmelidir.

Apareyin temizlenmesinde diş macunu önerilmez. Bir diş fırçası yardımı ile sıvı sabun kullanılarak apareyin tüm yüzeyleri fırçalanmalıdır. Protez temizleme tabletleri birkaç haftada bir kullanılabilir. Temizliği ihmal edilen apareylerde besin birikmesi, diş taşı, sararma ve koku meydana gelir. Bu durum apareyin kullanımını olumsuz etkilemektedir.